Wat is het belang van het instellen van een SPF record en DKIM in Yoobi?

Vanuit de software van Yoobi stuur je vaak belangrijke e-mails. Denk hierbij aan facturen, offertes of verlofaanvragen. Het is dan ook fijn om te weten dat het goed aankomt. SPF en DKIM helpen je hierbij. Lees er meer over in dit blog. Wanneer je met onze software werkt, verstuur je vaak ook e-mails vanuit Yoobi. Denk hierbij, bijvoorbeeld, aan het versturen van je facturen, offertes of verlofaanvragen. Dit zijn belangrijke documenten, waarvan je zeker wilt weten dat ze goed aankomen. Dat is waar een SPF record én DKIM in beeld komen. We leggen je in dit blog uit wat het is én waarom het belangrijk is om dit goed in (te laten) stellen.  

Wat is SPF?  
SPF staat voor Sender Policy Framework. In het kort gezegd wordt hierbij gecontroleerd of de verzender, Yoobi dus, een bericht mag versturen via de afzender, jullie. Deze controle is belangrijk omdat het helemaal niet zo moeilijk is om de afzender van een e-mail te wijzigen. Het is namelijk zo dat je via e-mailprogramma's zelf opgeeft welk verzendadres je gebruikt.  
 
Waarom is SPF belangrijk? 
Enerzijds helpt SPF je om zelf minder spam in je inbox te ontvangen. Anderzijds, en wellicht voor jou belangrijker, zorgt het ervoor dat e-mails die vanuit jouw organisatie worden gestuurd niet als spam worden gezien. Je wilt immers niet dat jouw gestuurde e-mails, zoals bijvoorbeeld facturen, bij de ontvanger in de spam-box belanden.  

Hoe voorkomt SPF dit dan? 
Top, nu weet je wat SPF is én waarom dit belangrijk is. Dan is het nu tijd voor een wat meer technische uitleg. Wanneer jouw SPF record juist is ingesteld, dan wordt er gecontroleerd of degene die de e-mail verzendt hiervoor is geautoriseerd. Deze controle vindt plaats op basis van het ip-adres van de server van de verzender. Om deze reden is het belangrijk dat er in de DNS van je domein een SPF record wordt toegevoegd. In dit record wordt beschreven via welke ip-adressen en via welke e-mailadressen, namens jouw domeinnaam e-mail mag worden verzonden.  

Wat is DKIM 
Een ander belangrijk aspect om te zorgen dat je e-mails goed aankomen is DKIM. DKIM staat voor DomainKeys Identified Mail. Dit is de volgende stap in veilige, betrouwbare verzending van e-mails. Met DKIM voeg je aan de geadresseerde, de afzender, het onderwerp, de inhoud en de handtekening, van jouw e-mail een sleutel toe waarmee ontvangende mailservers controleren of de mail zoals hij aankomt ook zo verzonden is. 

Ik wil dit regelen! 
Veel van onze gebruikers hebben dit al geregeld, maar mocht jij nou twijfelen of jullie SPF Record of DKIM goed ingesteld staat? Bekijk dan onze handleiding voor SPF. Helaas kan Yoobi zowel SPF als DKIM niet zelf voor je instellen, maar je netwerk of hostingprovider weet precies hoe dit moet en helpt je snel verder. 

 • Gepubliceerd op:
  14-02-2023
 • Gemaakt door:
  Margot Jonker
 • Bijgewerkt op:
  15-02-2023
 • Tag:
  veiligheid,spf
 • Delen:
  Delen