Bedrijfsvoering

Het belang van fte voor je bedrijf

In het bedrijfsleven komen veel afkortingen voor. Fte is daar 1 van en staat voor ‘Full Time Equivalent’, ofwel voltijds equivalent in het Nederlands. Dit is een officiële meeteenheid die de totale arbeidsuren van een voltijd medewerker betekent. Maar, waarom is dit een belangrijke meeteenheid? Onder andere om je winstgevendheid te berekenen, of wat dacht je van het meten van productiviteit? Ontdek wat fte inhoudt en doe er je voordeel mee.

Snel rekensommetje

Eerst nog een stukje theorie. De meeste bedrijven beschouwen een 40-urige werkweek als fulltime. Heb je als medewerker een 40-uren contract, dan staat dat gelijk aan 1 fte. Op basis van deze informatie bereken je eenvoudig hoeveel parttimers je nodig hebt om een volledige werkweek te vullen. Werkt een medewerker bijvoorbeeld 20 uur per week, dan deel je dit getal door de 40 uur en blijft er 0,5 over. Deze deeltijdmedewerker staat gelijk aan een halve fte. Zo'n berekening helpt met inzicht en je planning.

Winstgevendheid berekenen

Met het aantal fte is jouw winstgevendheid berekenen zo gedaan. Je kijkt naar de prestaties per medewerker en berekent eenvoudig de resultaten. De omzet per fte bepaalt namelijk het rendement. Je winstgevendheid berekenen hangt samen met meerdere zogenoemde kengetallen, zoals de cashflow en de totale omzet. Je bekijkt de resultaten als geheel en gebruikt de omzet per fte als onderdeel van de winstgevendheid berekenen van je bedrijf.  

Fte en inzicht

Het aantal fte helpt je bij de forecasting en het maken van bedrijfsbeslissingen. Heb je zicht op het aantal fte, dan weet je betere beslissingen te maken in onder meer de teambezetting, budgettering en planning en de productiviteit. Zo zet je precies het benodigde aantal fte in voor een specifiek project en werk je met een dichtgetimmerd budget en een actuele planning. Ook meet, vergelijk en verbeter je de productiviteit van medewerkers door een continu overzicht in de prestaties en resultaten.

Koester bestaande fte

Tegenwoordig hebben medewerkers meer eisen dan vroeger. Ze werken minder traditioneel en willen graag een keuze hebben in het aantal werkuren die ze maken. Als bedrijf wil je hier flexibel mee omgaan. Overzicht in fte is belangrijk en helpt je met het maken van de juiste keuzes. Je winstgevendheid berekenen gebeurt in een handomdraai wanneer je de juiste software gebruikt en daardoor inzicht en grip hebt. Naast je winstgevendheid berekenen, doe je nog meer met je totale fte:

  • Waterdichte planning voor lopende en toekomstige projecten;
  • Altijd het juiste budget bij de hand;
  • Productieve medewerkers die samenwerken;
  • Bereken je omzet per medewerker;
  • Maak betere bedrijfsbeslissingen.

De juiste software ondersteunt bij inzicht

Wanneer je declarabiliteit sterk verbonden is met hoeveel fte er binnen jouw bedrijf werkzaam is dan is het rendabel om met de juiste bedrijfssoftware te zorgen voor inzichten zoals omzet per fte, aantal declarabele uren per fte. Yoobi is een totaaloplossing waarin je urenregistratie tot facturatie inclusief de juiste inzichten op een gestroomlijnde manier regelt. Meer weten? Vraag direct een vrijblijvende demo aan of neem contact op met onze specialisten.  

Start vandaag
Til jouw bedrijf naar een hoger niveau

Een stabiel en schaalbaar platform voor urenregistratie, projectmanagement, facturatie, CRM, verlofregistratie en onkostenregistratie. Met een persoonlijk proefaccount ontdek je zelf hoe intuitief onze software is. Plan direct een vrijblijvende demo.

Plan een demo

Ontdek Yoobi met een persoonlijke demo. Ontdek onze krachtige functionaliteiten en pas ze toe op jouw bedrijfsbehoeften.

Bedankt! Je bent toegevoegd aan de lijst.
Er ging iets verkeerd. Probeer het opnieuw alsjeblieft.

Bekijk de prijzen

Vergelijk functies en tarieven om met vertrouwen te starten. Bekijk nu de prijzen en optimaliseer je bedrijfsbeheer.

800+ bedrijven gingen je voor