Eindejaarstips voor een vliegende start van 2023

De decemberdrukte is in volle gang. Behalve al die leuke decemberdagen is het ook belangrijk om 2023 goed te beginnen in Yoobi. Daarom hebben we een aantal tips voor je. Ga er rustig voor zitten en bekijk welke handig zijn voor jou. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en ga je soepel het nieuwe jaar in!


De decemberdrukte is in volle gang. Behalve al die leuke decemberdagen is het ook belangrijk om 2023 goed te beginnen in Yoobi. Daarom hebben we een aantal tips voor je. Ga er rustig voor zitten en bekijk welke handig zijn voor jou. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en ga je soepel het nieuwe jaar in! 

Projecten dupliceren
Werk jij bij je projecten met een periode van een boekjaar? Het is mogelijk om al deze projecten in één keer te dupliceren naar 2023. Projectinstellingen zoals schrijfrechten, tarieven, budgetten en orders worden ook gedupliceerd en toegevoegd aan de nieuwe projecten. Bekijk het handige stappenplan.

Feestdagen doorvoeren
Welke nationale feestdagen zijn er binnen jouw organisatie van toepassing? Yoobi voegt deze dagen toe aan de timesheet om te voorkomen dat medewerkers uren schrijven op een feestdag. Kies voor de bulkmutatie 'Nationale feestdagen' om deze feestdagen in één handeling toe te voegen voor meerdere medewerkers.

Verlof toewijzen
Wanneer je in de verlofregeling ingesteld hebt dat het verlof automatisch toegekend wordt, hoef je hierop geen actie te ondernemen: het verlof voor 2023 wordt automatisch toegewezen aan alle medewerkers. Staat deze instelling niet aan dan ken je het verlof toe via de bulkmutatie 'Verlofrecht toewijzen'. In dit blog leggen we uit hoe je verlof snel & eenvoudig toewijst aan al je medewerkers.

Weekroosters
Werk je met wisselende weekroosters, bijvoorbeeld in de even weken 32 uur en in de oneven weken 40 uur? Controleer dan of er een verschuiving plaatsvindt in een nieuw kalenderjaar. Wanneer het rooster van de medewerker niet meer aansluit op de werkelijke situatie kan er niet meer op de juiste dagen geregistreerd worden. We leggen op onze supportpagina uit hoe je dit corrigeert.

Controleer verlofsaldi
Met de rapportage 'verlof saldi' heb je direct inzicht in het verlofsaldo van de medewerkers. Is er een stuwmeer ontstaan aan verlofuren? Onderneem dan direct actie en voorkom dat verlofuren later in het jaar komen te vervallen

Betaal bijvoorbeeld uren uit en pas het verlofsaldo in Yoobi aan met een verlofmutatie. Lees hier alles over het voorkomen van vervallen verlofuren.

Indexering en prijsverhoging
Check voor het begin van het nieuwe jaar of al je tarieven nog kloppen. Hier vind je meer informatie over tarieven en de plekken waar je ze aan kunt passen. 

Voer een prijsverhoging (percentage) door voor bestaande abonnementen en producten. Je dupliceert het huidige abonnement en voert hierbij direct een prijswijziging door. Het huidige abonnement wordt hierbij gesloten.
 

Waar moet je op letten bij het factureren?
Wanneer je factureert met Yoobi is het belangrijk om een aantal dingen extra te controleren.

Factuur masker aanpassen
Yoobi genereert automatisch een factuurnummer. Deze reeks maakt Yoobi aan op basis van een ‘masker’. Veel van onze klanten kiezen in dit masker voor een jaartal, gevolgd door het factuurnummer. Als jouw organisatie dit ook doet, vergeet dan niet je masker te wijzigen in 2023. We leggen je op onze support portal uit hoe je een factuurnummering masker in Yoobi wijzigt.

Facturen versturen rond/na de jaarwisseling
Als je in het nieuwe jaar nog facturen wilt versturen vanuit het voorgaande boekjaar, moet je op 3 dingen letten:

 • De factuurdatum
 • De factuurnummering
 • De beginwaarde van het factuurnummer

Checklist voor facturatie
Met deze checklist weet je zeker dat je 2023 goed begint.

 • Controleer het masker voor factuur- en ordernummering
 • Controleer de btw-percentages (via Beheer > Systeemvoorkeuren > Financieel > btw-percentages)
 • Controleer je kostenplaatsen en kostendragers voor 2022 (via Beheer > Instellingen > Financieel boekhouding)
 • Controleer de tarieven
 • Maak een nieuw boekjaar aan in je boekhoudpakket
 • Gepubliceerd op:
  29-11-2022
 • Gemaakt door:
  Mercedes Roeland - Gonzalez Pos
 • Bijgewerkt op:
  07-12-2022
 • Tag:
 • Delen:
  Delen